AGAMEMNONOVE PRIČE 04 – Tri hica u ambasadora‼ Atentat na Galipa Balkara

Naslov: Assassinat de l’Ambassadeur Balkara – Un acte de terrorisme international qui a secoué Belgrade en 1983

Podnaslovi:
1. Le premier et seul cas de terrorisme international à Belgrade
2. Les assassins et leur plan macabre
3. La traque des terroristes par les citoyens
4. Le procès et les témoignages contradictoires
5. L’erreur médicale qui a semé le doute
6. Les armes et les balles – Une enquête complexe
7. L’ombre du troisième homme
8. Les conséquences de l’assassinat


Prvobitni prijevod:

Naslov: Ubistvo ambasadora Balkara – Međunarodni terorizam koji je potresao Beograd 1983.

Podnaslovi:
1. Prvi i jedini slučaj međunarodnog terorizma u Beogradu
2. Ubice i njihov zlokobni plan
3. Potera građana za teroristima
4. Suđenje i proturječni iskazi svjedoka
5. Medicinska greška koja je posijala sumnju
6. Oružje i metci – Kompleksna istraga
7. Senka trećeg čoveka
8. Posledice ubistva

Prijevod teksta:

Ubistvo ambasadora Balkara – Međunarodni terorizam koji je potresao Beograd 1983.

Prvi i jedini slučaj međunarodnog terorizma u Beogradu

U Beogradu, 9. marta 1983. godine, ubistvo ambasadora Turske, Galipa Balkara, potreslo je našu prestonicu i ostalo upamćeno kao prvi i jedini slučaj međunarodnog terorizma u Beogradu. Dvojica oružanih Jermena, Haruchion Krikor Levonian (23) i Rafi Alexander El Bekiyan (21), članovi tajne armenske organizacije pod nazivom “Borci za pravdu za genocid nad Jermenima”, čekali su tog dana u 11 sati na semaforu kod raskrsnice ulica Generala Ždanova i Bulevara Revolucije, pored turske ambasade. Kada je semafor promenio boju, prišli su ambasadoru Balkaru i njegovom vozaču i otvorili vatru. Levonian je ispalio tri hica u ambasadora, dok je El Bekiyan pogodio vozača Nejatija Kayu jednim hicem. Kada su počeli da beže, građani su pojurili za njima. Penzionisani pukovnik Slobodan Brajović pokušao je da zadrži Levoniana, uhvativši ga za nogu, dok ga je Milivoje Nikolić uhvatio za ruku. Međutim, terorista je uspeo da se oslobodi i ispalio dva hica na Brajovića. Jedan je pogodio pukovnika, a drugi prolaznicu Zoricu Zolotić. Troje građana je pojurilo za El Bekijanom: student Željko Milivojević, Borislav Jovanović i Srećko Bugarski. Ubica se u jednom trenutku okrenuo i izrešetao Milivojevića sa tri metka u grudima. Uspeo je da pobegne, ali nakon 8 sati je uhapšen u Novom Sadu. Ambasador Balkar je preminuo dva dana nakon ubistva.

Ubice i njihov zlokobni plan

Haruchion Krikor Levonian i Rafi Alexander El Bekiyan su bili članovi tajne armenske organizacije “Borci za pravdu za genocid nad Jermenima” koja je delovala u Libanu. Njihov cilj je bio da privuku pažnju svetskog javnog mnjenja na jermensko pitanje putem terorističkih akcija protiv turskih diplomata. Danas znamo da su njih dvojica čekala u automobilu kod semafora kako bi izvršili napad na ambasadora Balkara i njegovog vozača.

Potera građana za teroristima

Nakon što su otvorili vatru na ambasadora i vozača, Levonian i El Bekiyan su krenuli u bekstvo, ali građani su pojurili za njima. Penzionisani pukovnik Slobodan Brajović je pokušao da zadrži Levoniana, uhvativši ga za nogu, dok ga je Milivoje Nikolić uhvatio za ruku. Međutim, terorista je uspeo da se oslobodi i ispalio dva hica na Brajovića. Jedan je pogodio pukovnika, a drugi prolaznicu Zoricu Zolotić. Troje građana je pojurilo za El Bekijanom: student Željko Milivojević, Borislav Jovanović i Srećko Bugarski. Nažalost, Milivojević je ubrzo preminuo od povreda.

Suđenje i proturječni iskazi svjedoka

Suđenje Levonianu i El Bekiyanu održano je u Centralnom zatvoru u Beogradu, budući da je Levonian bio vezan za invalidska kolica zbog povrede kičme. Tužilac Danilo Nanovič predložio je saslušanje 38 svedoka, što je produžilo suđenje. Konačna presuda izrečena je godinu dana kasnije. Tokom suđenja, svjedoci su iznosili proturječne izjave, ne sećajući se detalja događaja i pravdajući svoje strahove i konfuziju. Međutim, greška u medicinskom izveštaju bacila je sumnju na celokupan proces.

Medicinska greška koja je posijala sumnju

Greška u medicinskom izveštaju, koja se odnosi na kalibar metka koji je izvađen iz tela Željka Milivojevića, postala je ključna tačka u suđenju. Izveštaj je prvobitno naveo da je metak bio kalibra 7 mm, dok su optuženi koristili pištolj Astra 9 mm. Nakon što je ovo otkriveno, postalo je jasno da je došlo do greške u merenju i zapisivanju kalibra metka.

Oružje i metci – Kompleksna istraga

Tokom istrage, balistički eksperti su proučavali oružje i metke pronađene na mestu zločina. Nakon upoređivanja karakteristika metaka sa pištoljem koji je zaplenjen kod Levoniana, zaključeno je da su upravo Levonian i El Bekiyan koristili španski pištolj marke Astra kalibra 9 mm. Ova informacija je bila ključna za presudu.

Senka trećeg čoveka

Tokom suđenja su se pojavile indicije da je postojao još jedan saučesnik u ovom zločinu. Tajanstveni “Antoine” bio je ključna figura koja je obezbedila oružje i municiju teroristima i kontrolisala akciju ispred ambasade tog kobnog dana. Iako su postojale naznake o njegovom postojanju, detalji o trećem čoveku nikada nisu bili u potpunosti otkriveni.

Posledice ubistva

Levonian i El Bekiyan su osuđeni na smrt zbog ubistva ambasadora. Kasnije je kazna promenjena na 20 godina zatvora iz humanitarnih razloga i zbog mladosti El Bekijana. El Bekiyan je kasnije pušten iz zatvora iz humanitarnih razloga, s obzirom na invaliditet koji je zadobio tokom sukoba s policijom 1987. Godine. Ubistvo ambasadora Balkara ostaje najspektakularniji teroristički akt u istoriji Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i jedan od retkih sa međunarodnim političkim pozadinom.